ART POVERA
Aran Fernàndez i Helena Alonso
Aquesta pràctica la vam començar a preparar un cop acabada l'exposició del nostre moviment artístic: l'Arte Povera. L'objectiu d'aquesta activitat era demostrar que havíem entes el concepte i sabiem aplicar les seves característiques a una nova obra d'art, feta per nosaltres. La primera idea que ens va venir a la ment fou fer un mapping:
Finalment, aquesta idea es va transformar en una altra de semblant: faríem un mapping amb imatges d'elements naturals, concretament els quatre elements (aigua, terra, aire i foc), sobre quatre superfícies rectangulars de la mateixa mida fetes de materials artificials. A més, a més ho acompanyaríem amb els sons que produeixen els quatre elements.
Primer de tot vam decidir fer servir l'espai de la Biblioteca perquè permetia el lliure pas al voltant de l'obra, com un deambulatori, gràcies a la seva amplitud.
Per a preparar les planxes primer van haver de medir l'espai màxim que ocupava el "wide-range" del projector i encabir-hi les 4 planxes, aleshores imaginaries, i que ocupessin el màxim d'espai possible, per a no perdre qualitat en la projecció. Cadascuna havia de fer 104 x 45 cm. Després ja ens vam posar a crear-les físicament: una seria de materials plàstics, l'altra de metalls, l'altra de ciment i la última d'aparells electrònics. Ho decidirem així perquè consideràvem que eren els materials artificials més presents en la nostra vida i, a més a més, no ens costaria excessivament aconseguir-los.
Per a crear el video projectat vam haver de grabar 4 escenes, una per a cada element natural, que els representessin com nosaltres estem acostumats a veure'ls. També vam editar el vídeo perquè fos més fàcil de mapejar i alhora es pugués reproduir en bucle sense que l'espectador se n'adonés del moment del tall, que era un fade out/ fade in.
La siginificació de l'obra, anomenada Metamorfosi Selectiva, és la seguent: en termes generals és una crítica a la societat. Es critica el tracte que donem durant tota la vida als elements naturals, ja que aquests són molt importants perquè ens aporten vida i nosaltres els humans els sobreexplotem i contaminem. Com incidim en la natura per a convertir-la en objectes artificials. Un altre punt és permetre que els espectadors s'adonin fins a quin punt tenim els elements naturals quotidinitzats, i que cal preservar els elements naturals. A través dels 8 elements (4 de naturals i 4 d'artificials) voliem englobar tota la situació catastròfica representant les imatges justes i necessàries. També preteniem que l'obra fos fluida i no és fes pesada als ulls de l'espectador, es per això que cada cicle durava 5 minuts. A més a més una altra idea que teniem era crear un espai de reflexió en tranquil·litat per a l'espectador, i que pogués passejar lliurement per la sala, a les fosques, per observar l'obra des de tots els punts
Durant la Matinal d'Arts aquesta obra no va ser de les més visitades, degut a que ho feiem a porta tancada (creiem que no era étic publicitar la peça quan es tractava d'un tema tant controvertit). Aixó si, les persones que entraren a la sala després hi sortiren reflexionant sobre el medi ambient.
Algunes fotografies de la jornada: